8 Şubat 2014 Cumartesi

Gülse Birsel/Gayet Ciddiyim

Gülse Birsel'in bu kitabı bugün elime geçti ve bir çırpıda bitirdim. Gerçekten çok sürükleyici bir kitap. 23 bölümden oluşan bu kitap Gülse Birsel'in köşeyazılarının derlenmiş hali.Ben de kitabın en beğendiğim yanlarını sizlerle sunmak istiyorum.


1.Evler,Odalar,Eşyalar ve Ev Kadınları:

Ev kadınları ve iş kadınları arasındaki belirgin farkları ortaya koymuş Birsel. Bunu da şu cümlelerle ifade etmiş:

"Çalışan bir kadının nedense vakti daha boldur.Sizi iki toplantı,bir bütçe görüşmesi,bir kokteyl parti,alışveriş ve yarım mülakat arasına sıkıştırıverir.Oysa bir ev kadını 'O gün doluyum,manikür yaptıracağım'der mesela!"
Ev çok güçlü bir şeydir.
Sıcaktır,güvenlidir,yapışkandır,şirindir.
Size çok aşık,pek işi gücü olmayan bir sevgili gibidir.Aranızdaki ilişkiyi belli bir mesafede tutmazsanız 24 saati sizinle geçirmek ister."



Birsel bu bölümünde grip olmasından ve başından geçen komik olayları biraz da eleştirisel bir şekilde kaleme almış:



Woody Allen'in Annie Hall'da söylediği 'Sıcak,rahat ortamlar bana yaramıyor,olgunlaşıp çürümeye başlıyorum'
Birsel bu bölümün anafikrini bu şekilde ifade ediyor sanırım.

Dekorasyondan da bahsetmek istiyorum.Dekorasyonun zor tarafı Kelimelerin Dekorasyonu diyor Birsel.

Dekorasyon = Dekarasyon
Karyola = Kayrola
Gardırop = Gardolap
Sehpa= Sepha

2.İşler Güçler,Ofisler ve Çalışma Hayatı:




Burada da yazar kendisiyle beraber 3 arkadaşının da Amerikan Güzeli filminde aynı replikten etkilendiklerini yazmış. Kevin Spaccy'nin hamburgeciden iş isterken söylediği:

- Hiyerarşi ve ücret umrumda değil. Sadece en az sorumluluk isteyen pozisyona talibim.

Ve Oscar Wilde'ın "Kesinlikle hiçbir şey yapmamak,dünyanın en zor şeyidir,en zor ve en entellektüel" Bu sözüyle bağdaştırarak Ofiste Başarılı Olmak için yapılması gerekenleri bize aktarıyor.




Bu bölümde en sevdiğim alıntı ise Engin Gençtan'ın Hayat Kitabından:

"Büyük kent insanının sık kullandığı uyuşturuculardan biri de hız.Aynı şey,telaşsız da aynı sürede yapılabilir,üstelik yapılacak şeye ayrılan zaman ve enerjinin bir bölümü seferberlik sırasında tüketilmektedir.Ama hız,insanın içindeki boşlukla yüzleşmemesi için çağdaş normlarında pekiştirdiği ve uyuşturucu niteliği kazandığında yavaşlatılması zor bir araç"





Kitapta ilgimi çeken yanlardan bir tanesi de Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosunun Kurulma Hikayesi:

Altan Erbulak 70li yılların başında Milliyette 'Taş Arabası' isimli köşesinden,okuyuculara şöyle bir çağrı yapıyor: "Tiyatro kuruyorum,para yetmiyor.Beni seven okuyuculardan destek istiyorum.Herkes 1 lira gönderse,bir sürü para toplarız !" Yarışaka bu çağrıya o kadar çok cevap gelir ki,gerçekten çok ciddi bir miktar toplanır ve bu tiyatro böyle kurulur.

Gülse Birsel kitabında birçok konuya çok güzel şekilde yer vermiş ve karşılaştırmalarda bulunarak bazı tespitlerde bulunmuş.Bunlardan gözüme en çok çarpan nedense Kapalıçarşı ile ilgili tespitleri oldu.Yazar Kapalıçarşıyı o kadar çok övüyor ki !
Nobel ödüllü yazar Necip Muhafız bir romanına da isim vermiş Han El Halili Çarşısı Kahire'de mutlaka ziyaret edilecek;egzotik zengin ve büyük Ortadoğunun alışveriş cenneti diye anılırmış.Gülse Birsel de burayı gezip gördüğünü Kapalıçarşı'nın 5te biri hatta 10da biri olduğunu söylüyor.




Sayın Birsel biz okuyucuları her konuda bilgilendirmeye ve bilgilendirirken de güldürmeye çalışmış. Sevdiğim alıntılardan bir tanesi de Cemil Cahit Cem'in Güzel Kadın kitabından:

Türk kadınlarının bacakları,daima,Avrupalılarınkine nispetle güzel olmuş,hele ayaklarıysa birçok Avrupalı seyyahların hayretlerini celbedecek kadar ufak ve zarif kalmıştır.Bu bizim asil ırkımızın şükre değer bir hususiyetidir! Bugünün ayak ve bacak hatalarının mühim ve belli başlı bir sebebi,dümdüz asfalt caddelerdir.Bu suretle,ayaklar yerin intizamsızlığına uyarak hisler ile basacakları yerde,hep aynı şekilde basmaktadır.Bineenaleyh,ekseri caddelerimizin Avrupanınkiler kadar muntazam olmayışını biraz da hoş nazarlarla karşılamalıyız.

Kitap çok sürükleyici,çok komik ve çok bilgilendirici. Ben herkesin okumasını diliyorum. Hatta internette e-kitap halini de gördüm. Eğer benim gibi 'kitap elde olacak' gibi takıntılarınız yoksa e-kitap halinde okuyabilirsiniz. 
Link verecek olursam:

http://ebookinndir.blogspot.com.tr/2012/11/gulse-birsel-gayet-ciddiyim.html


Dipnot 1 : Norveçliler yemek için yaşar,Danimarkalılar yaşamak için yer.İsveçliler de içmek için yer.
Dipnot 2 :Ekspresso,cappucino ve macchiato birer İtalyan kahvesi.
Dipnot 3:Alfred Hitchcock 'Şişmiş bir boğaz için çok iyi bir tedavim var.-Kes gitsin.

0 yorum: